Image

Državljani in kandidati

Zdi se, da se zadnje dni znamo pogovarjati le o kandidatki, ki so ji v Bruslju dodelili strateško pomemben resor za energetiko in podpredsedniško mesto v EU Komisiji.

Bilo je slišati, da ji slovenska vlada tega ne privošči, da smo Slovenci „foušni“ in je, zato izgubila to mesto. Vsi, ki smo si ogledali njene odgovore in slišali kakšne floskule razlaga strokovnjakom se sprašujemo ali bi morda državna sramota manjša, če bi predsednik vlade, v trenutku, ko je s funkcijo pridobil vsa potrebna pooblastila, samo nežno, brez medijskega pompa, jo tiho odpoklical.
In pomislimo. Pogoj vsake zaposlitve je biti DRŽAVLJAN svoje države. Predvidevam, da je to pogoj tudi za komisarja ali poslanca v EU.
Naši politiki morda prevečkrat pozabljajo, da so tudi oni samo državljani te naše lepe države. Da smo se državljani udeležili volitev zato, da bi oni imeli svoje mesto pod soncem in predvsem, da so tam, ker smo jim državljani  zaupali naša življenja, našo prihodnost, naše zdravje z upanjem, da bodo z vso modrostjo, ki jo premorejo, skrbeli za nas.
Morda pa se motim in so oni le kandidati in mi državljani. Zdaj spet iščemo političnega kandidata, ki ga bomo poslali v Bruselj. Spet iščemo med strankami, gledamo strankarske boje in ne, kdo bi bil najsposobnejši, najprimernejši državljan, ki ne bi niti v Bruslju pozabil, da je predvsem državljan naše države in se spomnil, da je v službi sodržavljanov, ki ga bodo z upanjem spodbujali ali pa vendarle prezirali.